Reisverslag Grobbendonk 28/02 – 02/03/25
Vrijdag
Hof Van Eisterlee
Brasserie Hof Van Eisterlee ontvangt ons met open armen voor een weekendje Grobbendonk en omstreken. Er is ruim voldoende plaats voor het parkeren van de mobilhomes en de locatie is ideaal als vertrekpunt voor de ontdekking van de omgeving per fiets.
Om 19u worden we verwacht voor een welkomstdrank (of 2..) en kennismaking met de reisgenoten.
Zaterdag
Om 9.15u vertrekken we, helemaal in het teken van de opening van het Vlaamse wielervoorjaar, met de fiets richting Nijlen. De zwaarste hindernis, de brug over de snelweg, leidde voor één van de fietsers tot materiaalpech, kettingbreuk. Een echte Flandrien laat zich daar echter niet door afschrikken en zoekt dan met het stalen ros aan de hand een fietsenmaker om het euvel op te lossen.
Tijdens de rit werd het duidelijk dat er goed geboerd werd in Nijlen en omgeving, de ene imposante villa volgde op de andere tuin (al dan niet voorzien van zwembad en hertjes).
Kempens Diamantcentrum
Het Kempens diamantcentrum geeft een duidelijk beeld van hoe het diamantslijpen in zijn werk ging en wat dit betekende voor de streek. Alleen al in Nijlen waren een 80-tal slijperijen gevestigd. Geen cleane gesofistikeerde ateliers (zoals ondergetekende zich voorstelde), maar zeer rudimentaire gebouwtjes (stalletjes) waar met een paar tot maximum een 20-tal slijpers werd gewerkt. Een lange houten werkbank met slijpmolens, houten krukjes, een kolenkachel… De werkplaats katapulteerde ons terug naar de eerste helft van de 20e eeuw en we realiseerden ons opnieuw in welke ongezonde omstandigheden onze overgrootouders dienden te werken.
Het basisproduct is de diamant, het hardste natuurlijke materiaal, dat 140 à 190 km onder het aardoppervlak ontstaat door de samenpersing van koolstof en aan het aardoppervlak komt door explosieve vulkanen. Vandaag wordt ook op kunstmatige manier diamant geproduceerd die enkel met zeer gesofisticeerde technieken kan onderscheiden worden van natuurdiamant. Enkel een certificaat van de Hoge Raad voor Diamant (HRD) of Gemological Institute of America (GIA) kan garanderen dat de aangeboden diamant natuurlijk dan wel kunstmatig geproduceerd werd.
De slijpers waren zelfstandigen die zelf in hun werkmateriaal dienden te voorzien en een slijpmolen huurden. De hele regio leefde voor en door “het steentje”. De stiel werd van vader op zoon aangeleerd en hoe beter je kon slijpen en hoe meer steentjes je tegelijk kon bewerken, hoe meer je verdiende. Na de dagtaak in de werkplaats volgde thuis nog het onderhouden van het materiaal en het preparen van de noodzakelijke producten (o.a. diamantpoeder) en werd er ook wel wat in het zwart verder gewerkt (wat ook toe al bij wet verboden ..).
Het produceren van een geslepen diamant, van het splitsen van de steentjes (liefst zonder verlies, elke karaat telt) tot het slijpen is een uitermate secure job waarbij elke slijper zijn eigen geheimpjes had zowel qua techniek als qua materiaal.
Het summum als eindresultaat is de briljant, een diamant die in precies 57 vlakken geslepen wordt en waarvan de kostprijs wordt bepaald door 4 factoren: het gewicht (= aantal karaat, waarbij 1 karaat 0,2 gr bedraagt), de slijpvorm (het aantal facetten en de symmetrie ervan, voor een briljant 57 perfect symmetrische vlakken), de zuiverheid (geen zwarte onvolmaaktheden) en de kleur (waarbij perfect helder of kleurloos de duurste vorm is).
Het diamantslijpen verhuisde (zoals zovele beroepen) aan het einde van de 20° eeuw stelselmatig naar de lageloonlanden tot er uiteindelijk niks nog van overbleef in de Kempen.
Madame Tartelette
Een pak wijsheid en een demonstratie diamantslijpen rijker waren we klaar voor een lunch bij Madame Tartelette waar een lekker croque op ons wachtte.
De Gouden Haan
In de namiddag was het tijd voor een bezoek aan het artisanale advocaatbedrijf De Gouden Haan.
Geert Dillen startte in 2007 met het produceren van klassieke artisanale advocaat. Een jaar later startte hij met het produceren van afgeleide producten na een productiefout waarbij koffie in de advocaat terecht kwam. De producten worden aan de man gebracht via markten en culinaire evenementen.
In 2011 wint de artisanale advocaat in London de prijs voor “Beste advocaat van de wereld”. De trein is dan echt vertrokken voor Geert en hij vestigt zich in een pand met ambachtelijke shop in Nijlen.
Een jaar later wordt Geert ook genomineerd voor “Beste jonge ondernemer in België” en in 2018 krijgt De Gouden Haan ook de titel als “Erkende Ambachtsman” en “Streekproduct”.
Door de jaren heen ontwikkelde Geert diverse advocaatsoorten en tal van nevenproducten zoals honing, likeuren, pralines, bonbons en confituren, maar het topproduct blijft wel de advocaat.
Een lekkere degustatie en demonstratie van het productieproces later keren we terug naar Hof Van Eisterlee waar we ’s avonds nog samen konden genieten van een lekkere maaltijd en één (of meerdere..) drankjes.
Zondag
Fietstocht Grobbendonk
Onder een stralend zonnetje werd op zondag opnieuw de fiets opgesprongen voor een prachtige fietstocht in de omgeving van Grobbendonk, langs het Albertkanaal, de mooie natuur, de watermolen van Grobbendonk en zelfs een stukje “Parijs-Roubaix” (het was tenslotte nog altijd het openingsweekend van de Vlaamse klassiekers). Geen pech onderweg deze keer en ondergetekende was zeker niet de enige die vond dat het een streek is om zeker nog eens terug te keren en per fiets te verkennen. De streek is trouwens bezaaid met mooi uitgestippelde fietsroutes.
Nog een afsluitend drankje in Hof Van Eisterlee en het meer dan geslaagd weekend zat er op. Met dank aan Leen en Hans voor de perfecte organisatie en alle aanwezigen voor de plezante “compagnie”!
We kijken al uit naar een volgende bijeenkomst!